2014. január 25., szombat

Egy kis kotnyeleskedés a gusztáv stílusba

Próbáltam a lehető legtöbb helyről tájékozódni ezzel a stílussal kapcsolatban, de mivel ez nem passzol teljesen az én burjánzó virágokhoz vonzódó ízlésemhez, mégiscsak kotnyeleskedés marad. Egyes elemei viszont teljesen lenyűgöznek, de főleg a kortalansága, és más stílusokkal alkotott kombinációi ragadnak meg. Lássuk a történetét: a 17-18. században a svéd arisztokrácia sok stíluselemet vett át más országokból, főleg Olaszországból, Franciaországból és Angliából. A korszak stílusának e fúzióból kialakult, mégis összetéveszthetetlenül svéd ízlésvilága III. Gusztáv uralkodása alatt (1775-től 1792-ig) alakult ki. A franciák (főleg XV. és XVI. Lajosok mestereinek) formavilágát sokkal letisztultabbra, praktikusabbra, de mégis a királyi méltóságot megőrzően fogalmazták át. Az uralkodóról gusztávnak elnevezett irányzat napjainkig fennmaradt, igaz kissé továbbgondolt, modernizált formában, ami továbbra is félreismerhetetlenül skandináv, és kétségkívül időtlen. Ha ilyen belső teret szeretnénk a lakásba, valószínűleg ösztönösen rátalálunk a hozzá passzoló tárgyakra, de egy-két jellemzőt összeszedtem: a szürke és fehér paletta sötét, érett fával kiegészítve, festett arcképek (a rusztikusabb hangulathoz keret nélkül felakasztva), álló órák ("mora clock"), ipari hatású kiegészítők, például natúr bádog, nyomott zsákvászon, a romantikus, míves részletek és a nyers, rideg tárgyak eklektikája. Mindebből látszik, hogy az eredeti skandináv brocante és a gusztáv stílus kéz a kézben jár, de shabby chic, minimál, vagy egy hétköznapi otthonos hangulattal is könnyen párosítható. Angolul a "gustavien" kifejezéssel lehet rákeresni.
Ez egy különleges példa, hiszen a kép nem a falon található, a megszokott színvilágot pedig a sokkal lágyabb krémfehérre cserélték.

Sok tipikus részlet, a tükör és a ropogós csipkék a kedvenceim közülük.

A stílus órákhoz való vonzódását könnyen át tudom érezni.

Az elő- és a fürdőszobában sem kell lemondani a hangulatról. A vallásos tárgyak hangsúlyos helyre kerülése is sokszor látható elem.

A franciás szabóbaba megdobbantja a szívem, a kopott festés kevésbé, de így is gyönyörű az összhatás.

Étkező és konyha gyönyörű porcelánokkal.

Kicsit spártainak tűnnek ezek a hálók, de csodás részleteket csempésztek beléjük.

Ez a romantikus párnákkal kiegészített változat már sokkal barátságosabb.

Igazi gyűjtögető lehet a lakástulajdonos! Az óratükör ráadásul igazán jó ötlet.

Nappalik ismét. A bal oldali kép egy Como-i tó melletti villában készült, ahol minimalista stílushoz kevertek némi gusztáv ízlést. A jobb oldali nappali igazi modern, otthonos, akár számunkra is könnyen utánozható hangulatú szoba.
 
Brocante étkező szürke árnyalatokban.

Ugyanabban a lakásban készültek a képek, érdemes megfigyelni az arcképes és toile díszpárnákat, a gyönyörű tükröket. 

Végül egy dolgozósarok, hogy tényleg minden helyiségre kitérjünk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...