2014. május 29., csütörtök

Jártamban-keltemben


Vérhalom felé vitt az utam, ott fotóztam ezt a kerítés részletet. A hozzá tartozó ház is különleges volt, de oda nem lestem be a fotómasinámmal. 

2014. május 27., kedd

Citromkrémes máktorta

Anyósom szülinapjára készítettem nagyrészt saját kreálmányú recept alapján. A tésztát mákolaj, vanília és citromhéj teszi különlegessé, és számomra várakozáson felül teljesített az ízharmóniája. Bátran ajánlom ezt a párosítást mindenkinek!

Elkészítés:
Két körben sütöttem meg a tésztáját, amihez 3-3 tojásból készítettem mákos olajos piskótát. Ehhez 3 tojás sárgáját habosra kevertem 17 dkg cukorral, 1 dl mákolajjal, ami helyett étolaj is használható, egy kanál langyos vízzel, pár csepp vanília aromával és fél citrom héjával. 17 dkg lisztet, egy zacskó sütőport, 4 evőkanál darált mákot és a felvert tojásfehérjéket óvatosan hozzáforgattam. 180°-on kb 25 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez 30 dkg vajat 45 dkg porcukorral habosra kevertem. 7,5 dl tejből és 6 evőkanál lisztből pépet főztem, amit kihűtés után a vajkrémhez kevertem. 1 citrom levével ízesítettem és felhasználás előtt hűtőbe tettem. Ez egy lágy, díszítésre kevésbé alkalmas krém, ha van bevált recepted helyette, nyugodtan maradhatsz annál is. Kifejezetten jót tesz a kész tortának a pihenés, másod-harmad naposan a legfinomabb.

2014. május 24., szombat

Horror vacui, avagy a polc nyári átváltozása


Miután a növények nagy részét kiköltöztettem a szabadba, szomjaztam az eltűnt színek után, és az üres tér látványa sem volt túl szívderítő. A tálalóból hoztam elő a kedvenceimet, hogy felvidítsanak szépségükkel, ahányszor rájuk nézek. Lassan sajnos a gyertyákat is el kell pakolnom a közeledő hőség miatt, talán vágott virágokkal kompenzálom majd a hiányukat.

2014. május 23., péntek

Kocka gyűjtemény

Mostanában ez az egyik kedvenc képem. Hihetetlen, hogy mik megragadják az emberek fantáziáját, ha gyűjtögetésről van szó! Igazán különleges kollekció.

2014. május 20., kedd

Erkélyesített erkély

Kicsivel több, mint egy éve költöztünk be az új hálószobánkba, amihez erkély is tartozik. Bár egy kertes házba szerintem teljesen abszurd egy ilyen kis kimenőt tervezni, azért nem bánom, hogy van. Azonnal elkezdtem gondolkodni, hogy hogyan tudnánk a lehető legkevesebb pénzből átvarázsolni egy olyan szép és nyugodt szigetté, ahová szívesen kimegyünk önszántunkból is. Fokozatosan szereztem be hozzá apróságokat: pont ide illő kis teregető állványt, fa csipeszeket díszítettem fel dekortapasszal, terítőnehezéket, légyfogót, kinti gyertyatartókat gyűjtögettem, végül egy akciónak köszönhetően a kedvenc ikeás asztalkámat is megvettük 3000 Ft-ért. Nyáron megtörtént a nyílászárócsere és új járólapot is letettünk (pontosabban a férjem és a keresztapukája). Még pár hónapig ennek ellenére is csak egy majdnem üres, tárolásra használt tér volt pár árválkodó kaspóval. Tegnap jött az isteni szikra és a hiányzó dolgok ellenére berendezkedtem. Kiszuperált puffokkal az ide tervezett székek helyett, anyósom lecserélésre ítélt szőnyegével, a sok-sok szobanövényünkkel töltöttem meg a teret. Hihetetlen, hogy bármilyen gondosan elképzelem és kezdem elrendezni a színeket, végül egész másfelé haladnak a dolgok, hiszen vannak olyan alapok, amiket nem változtathatok meg. Még nagyon sok cikis rész van rajta, rengeteg apró munka lesz vele, de a hangulata már most erőt ad a folytatáshoz. További terveink: korlát majdnem teljes cseréje (míg ez nem történik meg jó lenne egy nádborítás rá belülről), virágláda tartók és hosszúkás virágládák a korlátra, napernyő beszerzés, kis kampók a mennyezetre szélcsengőnek, ampolnának, falfestés javítása, székek festése, apácarács vagy valamilyen virágtartó polc felszerelése az oldalfalra. Hihetetlen mennyi dolog lehet egy ilyen kis csíkkal is... 

2014. május 16., péntek

2014. május 15., csütörtök

Kolostorból otthon

Nők Lapja Enteriőr - Keresd az újságosoknál!

Nem rendszeresen, de szoktam venni magyar lakberendezéssel foglalkozó lapokat. Bár vannak kedvenceim, amik megérik szerintem az árukat, sajnos nagyon kevés olyan lakásbemutató szerepel bennük, ami hasonlítana az én stílusomra. Ennélfogva az inspirációt is lepkehálóval kell keresnem bennük, elrejtve a sok számomra kissé idegen hangulatú belső térben. Az új Nők Lapja Enteriőr azonban már a címlapon hozott egy álomszép brocante étkező-sarkot, belül pedig további nyolc oldalon mutatja be a többi szegletét és a történetét a hozzá tartozó háznak, családnak. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a lapot, és a tulajdonos, Natalie honlapját, ahonnan a képek származnak: 

 

2014. május 13., kedd

Színházban jártunk

Elég lesújtó véleményem van a kortárs magyar építészetről, aminek fő ismérve három dologban merül ki: beton, beton és még több beton, esetleg egy kis térkővel megbolondítva...  Szerencsére azért pozitív példák is vannak, amik  a hozzám hasonló laikusok számára is megmutatják, hogy a modern is lehet esztétikus és ötletes. Az egyik ilyen szerintem a Nemzeti Színház szoborparkostul. Eddig kétszer láttam előadást itt, először A Mester és Margaritát, legutóbb pedig a Salemi boszorkányok címűt néztük meg. A sok felfedezésre váró szeglet, szobor és motívum mindkét alkalommal elbűvölt, de természetesen az előadások is fantasztikusak voltak. Pár hangulatfotót készítettem csodás esténk emlékeképpen: 

2014. május 12., hétfő

Éljen, itt van az eperszezon!

Négy napig nem voltam itthon, hihetetlen mit művelt ez alatt a kertünk! Itt az ideje a nagy átültetéseknek, újabb kapálásnak, egyelésnek. Már akadt újabb szüretelni való is: a novemberben ültetett epertöveken ilyen gyönyörű gyümölcsök nőttek:

Tobzódás Nagykanizsán és Sármelléken



Tegnap mozgalmas napunk volt, először megjártuk a kanizsai piacot, utána Sármelléken folytattuk. Gyorsan elmosogattam, fotóztam, és már indulnom is kellett a vonatra, hogy átszeljem a fél országot. Szerencsére megúsztuk eső nélkül, bár borongós volt az ég egész nap. A piac nagy volt, nyüzsgős, háromszor ennyi pénzt is el tudtam volna költeni. Még szerencse, hogy vannak alkudni képtelen árusok, akiktől elvből nem vásárolok és így megkíméltek a lapos buksza szindrómától. A fehér tányéroké volt a főszerep, bár nem is akartam egyet sem, de ezeket a szépségeket nem tudtam otthagyni! A másik nagy fogás a csodás franciaágyra való horgolt csipketakaró, amit anyukám vadászott le. Találtam neki egy kis apróságot, egy Julika című pöttyös könyvet. Külsőre is azonnal megtetszett, de amikor megláttam, hogy anyukám neve virít rajta, rögtön lecsaptam rá.

 Villeroy&Boch tányérok, kicsit kopott, de gyönyörű csuporkával, illetve a fém szekció bájos mintájú kistányérokkal.

 Ezek az angol szamócamintás kistányérok és a kicsit sérült, de így is gyönyörű rózsa gyertyatartó a kedvenceim. Sajnos a tizedik tányér törött volt, nagyon sajnálom.

A Gránit készletemhez is találtam még két mélytányért, és madárkás angol alátéteket is hoztam. A másik képen nem látszik sajnos a szépséges minta a Seltmann Weiden kistányéron, de a Mitterteich teáscsésze kecsessége nagyon is illik hozzá.

 Mindent ilyen tálakban szoktam készíteni, mindig jól jön belőle pár darab. A Zsolnay kiöntőt nem kell bemutatni szerintem, a nefelejcses csupornak viszont lefotóztam a jelölését. Nem ismerem, de nagyon tetszik ez az egyszerű monogramos-babérágas jel.(u.i.: Hamar jött a megfejtés, köszönöm! Kispesti Porcelán.)

Sármellékre már kicsit fáradtan és viszonylag későn érkeztünk, de így is találtam kincseket. Csak egy helyre szoktunk bemenni, ahol már ismernek minket jól, úgyhogy mindig nagyon kedvező árakat ajánlanak. Ha még nem lenne elég a gyertyatartóból (esküszöm egyszer megszámolom, mennyi van), lomiztunk még hármat. Az egyik egy kültéri csillár, amit már elképzeltem a diófára akasztva, romantikus piknikezés közben. Van rajta egy nagy kötélbojt is, amit majd felhasználok valami egyébhez. A tricikli és a rézüst kaspó lesz, a csipke álomfogó. Ez a szuper láda kakukktojás, mert anyuék korábban lomizták nekem, még egy kis szépségkezelésre vár.

2014. május 10., szombat

Hétvégi olvasnivaló: La magia del bianco magazine

Egy kis ízelítő abból, hogy az olaszok hogy követik a shabby chic stílust: Cinzia Corbetta építész és lakberendező Mari Crea fényképésszel hozta létre az első ilyen témájú újságot hazájukban, amit egy könyv megszületése is követett. Munkáikat itt csodálhatjátok meg:  http://issuu.com/lamagiadelbianco





2014. május 7., szerda

Elcsábultam

Mostanában csak alkalmanként utazom fel Pestre, úgyhogy útba ejtettem még "utoljára" a Potom turkálót. Mindig nagyon szép babáik szoktak lenni, szerintem igazán kedvező áron, de eddig egyik sem volt az igazi. Amikor azonban megpillantottam ezeket a szempillákat, elvesztem... A ruházata is teljes, csak egy kis mosásra, frissítésre szorul. Már kitaláltam, hogy milyen tennivalóim lesznek vele, hogy újra régi fényében, csinosan díszítse a lakásunkat. Egy vadi új horgolt párnahuzatot is turkáltam, de azon nyomban letörtem a cipzár húzóját, amikor felhúztam a párnára... Ilyenek előfordulnak, majd kap pár patentot a hátára.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...