2014. február 25., kedd

Téli zöldség variációk

A legfinomabb gombás bruschetta Jamie receptje alapján, kicsit felturbózva... Másnap házi gombás pizza készült a maradékból.

Céklatorta, vegyes fogadtatással... A szépségére nem lehetett panasz.

Cékla carpaccio újhagymával, friss török lapos kenyérrel. (Puccos név egy kis pácolt sült céklának. A kenyér Annabel Langbein receptje.)

Szülinapomra


Nagyon szerencsésnek érzem magam, igazán elkényeztettek egész hónapban. Ezt a csodás ezüstözött, 12 személyes evőeszköz készletet kaptam ajándékba születésnapom alkalmából, nem győzök gyönyörködni benne. Még nem pucoltam meg, de őszintén szólva így is nagyon tetszik a színe, a növényi ornamentika rajta pedig végképp elrabolta a szívemet. Tényleg igazán szerényen éljük a hétköznapjainkat, de ennyi luxusra egyszerűen szükség van...

2014. február 24., hétfő

Apró átalakulások


Ezeket a kis kincseket bolhapiacon találtam, de mivel nem volt időm foglalkozni az átalakításukkal, meghirdettem őket. Nem vitte el senki, de a fotózás miatt szem előtt voltak. Jött is este az isteni szikra, egy gyors festés, vagdosás és nyomdázás után újjászülettek a kezem alatt. Volt egy dugóm is tartalékban, ami szorosan ugyan, de még éppen illett az üvegbe, így lett teljes a kép. Ilyenek voltak:

2014. február 22., szombat

La Petite Prairie


Ezúttal nem filmajánlóra készülök, hanem Kerri Anderson munkáit szeretném megmutatni, akit névválasztásában A farm, ahol élünk sorozat iránti rajongása ihletett meg. Kerri pedig engem ihlet meg... Az esküvőnk csináld magad kellékeihez kerestem ötleteket, amikor rátaláltam boltjára, azóta is kedvencem, már több ötletét elkészítettem magunknak is, például a csipkés álomfogót és a sütiforma dekorációt. Egyedi kreációit mások által szemétnek ítélt dolgokból készíti romantikus, eklektikus stílusban. Nem állt tőle messze a francia bolhapiacok világa, a klasszikus shabby chic, a viktoriánus, de a rusztikus és vidéki formavilág sem. Ő maga is egy kis farmon él Californiában. Én leginkább a "gipsy brocante" pasztellbe borult, de a bohémságát megtartó stílusjegyeit szeretem a munkáiban és a képein egyaránt.

 

2014. február 17., hétfő

Filmajánló: Chéri - Egy kurtizán szerelme (Chéri, 2009)


A kurtizánok felbukkanása egy műben pikáns szórakozást ígér, még akkor is, ha csak nyugdíjas korukban leshetünk be az életükbe. Igazából éppen ez adja a látványvilág különlegességét: az idősebb Madame Peloux (Kathy Bates) otthona még a régi, súlyos, mély színekkel és mintákkal telezsúfolt divat szerint épült-szépült, de Lea (Michelle Pfeiffer) lakása egy jellegzetes szecessziós, art nouveau villa, növényi ornamentikával, légies vonalakkal és pasztell színekkel.Természetesen a történet miatt is ajánlom, bár a semmittevő, unatkozó gazdag szereplőinkkel nehéz lenne azonosulni, de a keserédes szerelmi történet a végén mégis könnyeket csal a szemünkbe, emlékünkbe vésve a filmet.

2014. február 16., vasárnap

Kérem a csontokat.

Szerelem első látásra a Vivid Fluxury blogon.(Már ilyenem is van!)

Amikor először megpillantottam egy csontos tányért, teljesen beleszerettem a formájába és határozott, szokatlan felszólításába. Ez 2011. elején történt, de nem lett folytatása akkor a románcnak. Aztán tavaly januárban az egyik aukciós oldalon megtaláltam a gyűjteményem első darabját, onnantól pedig nem volt megállás... Sajnos ritkán találok a többihez illőt, de annál nagyobb az öröm, ha mégis, és annál különlegesebb minden darab nekem. Sok történelmi információ nem kapcsolódik hozzájuk, a 19-20. század fordulóján voltak igazán divatosak, a klasszikus feliratos darabok ebből a kb. 20 éves intervallumból származnak. Akkoriban még igazán megadták a módját egy-egy étkezésnek, sok kiegészítőről már el is feledkeztünk azóta, ha látunk egyet, nem tudjuk mire való. Vezetek egy kis katalógust róluk, hogy melyiket kitől, mennyiért és milyen oldalon találtam, amelyik pedig nem lehetett az enyém elmentettem képként. Ezt a kis listát készítettem ma el fényképekkel is dokumentálva.

 Ő volt nekem az első, a lüszteres szélű Victoria Austria tányér. Különösen tetszik, hogy a szélén lila csík fut körbe a megszokott arany helyett.  

A két Zsolnay tálka párban érkezett hozzám. Ez a kis patinás színű mozaikos máz csak még különlegesebbé teszi.

Ők is párban érkeztek, klasszikus formavilágú darabok. 

Talán ő a legnagyobb kedvencem... A formája és a betűtípusa nem ismeretlen, de barna festéssel máshol nem találkoztam. Egy nagyon kedves hölggyel barteleztem, aki nemsokkal rá elhunyt. 

Ő egy szolid kis darab, már látott formával és betűtípussal, de új kombinációban.

Hasonló, de németül és aranyozással.

Ez a kettő szecessziós Zsolnay, a kedvenc korszakom ritka túlélői. 

Talán ez a legczikornyásabb, a Vendéglátóipari Múzeumban is egy ugyanilyen található.

Cicás tányér már régi vágyam volt, többször lecsúsztam róla. Ezt a masszív, nehéz, vastagon aranyozottat sikerült végül megszereznem.

Még egy cicás, ezúttal német felszólítással.
 
Hónapokig üldöztem egy ilyen virágos-kutyusos tányért, mire sikerült jókor jó helyen lennem. Az ugyanilyen cicás még várat magára. 

Végül egy pár olyan, amiről lemaradtam itt megnézhető egy montázsban.

2014. február 15., szombat

Családi keresztek


A kis imakönyvet még XIII. Leó pápa adatta ki, csontdíszeit és bársonyát több generáció simogatta kopottra. Utoljára a nagymamám keresztanyja dedikálta első lapját. A dédmamám rózsafüzére különlegesen szép üveg és ásványgyöngyökből van, szorgos kezek gömbölyítették ilyen simára. A porcelán keresztet anyukám kapta tőlem karácsonyra, elsírta magát, mikor eszébe jutott, hogy egy ugyanilyet tört el kiskorában. Az enyhe kifejezés, hogy nem vagyok az egyház híve, de az ilyen családi kötődések lényegítik át ezeket tárgyakat megőrzendő és igazán fontos kincsekké.

2014. február 8., szombat

Tyúkos minibolha


Apróságokat találtam, amik egy kis nyári hangulatot csempésznek otthonunkba a ködös időben is. Ilyen üveget majdnem rendeltem nemrég, de milyen jó, hogy nem tettem! A szép mázas kerámiákért is rajongok, hímzett vászonterítőkből pedig egész gyűjtemény kezd kialakulni a szekrényünkben.

 Fahéjillatú gyertyák, piros gyümölcsök hímezve.
Nem az első Töpferhof kerámiám a szív alakú tál, nagyon szeretem a munkáikat.

2014. február 1., szombat

De Tweede Lente, ékszerdoboz-oldal Belgiumból

Yvonne francia és belga régiségekkel foglalkozik, boltocskája és lakása a brocante stílus etalonja. Kalandozzunk el kicsit a világában ezeken a gyönyörű képeken keresztül!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...